Skip to main content

Khemah

bismillah.

fuh. baru je menjejakkan kaki ke teratak terchenta setelah 3 bulan lebih tinggalkannya. rindu? adelah sikit
*big grin.

sampai je kat ruang tamu, nampak khemah besar!


okay, khemah sebenar bukan warna biru-kuning ni. kaler merah. khemah untuk budak-budak. dan takde tingkap. -.- #yang kat atas ni gambar google je.

bestlah khemah ni. rupanya ni khemah ni milik anak sedara bujang dua orang kat rumah ni. tapi open to anyone who wants to enter. pintu khemah sentiasa terbuka *chewah. saya pun ape lagi. jenguklah ke dalam. maklumlah jakun tak pernah dapat masa kecik dulu -.- memang bestla. boleh tidur dalam tu!


tengok anak-anak buah hepi je main sama-sama. makcik yang serba-serbi malas ni pun seronoklaaaa tak payah jaga sangat diorang dah syok main tu :) heheh


khemah ni agak kukuh strukturnya. tiang support dia boleh tahanlah. kalau baaaaanyak mainan dalam khemah ni, memang takkan tumbanglah.tapi, bila semua mainan kena bawak keluar, main dengan babies yang ada dalam rumah ni (currently ada 3. weekend ada 5 orang :D ) tolak sikit, habislah.

macam kitalah kan?kan?kan?

kalau dalam kita penuh, kita berdiri teguh je. tapi kalau isi dalam tarak papa, rapuhlah. and, bila dalam kita banyak benda, tapi tutup pintu, tak mau share mainan tu dengan sesape, siapa je dapat enjoy mainan tu except ourselves?

okayy, ni peringatan untuk saya sekali. dakwah ni bukan dari luar je nampak fuhhh~ kita hebat. kalaulah ada khemah tapi takde mainan, ape guna khemah mainan tu?? dan, kalau kita hanya ada mainan yang banyak tapi takde tempat nak simpan, (which in this case, khemah ni) bersepahlah. islam ni kan teratur?

dan bila manfaat yang terkandung dalam khemah tu dirasai bersama, orang luar pun akan rasa senang hati, dan nak rasa sekali ke'hepi'an tu. tak gitu? islam ni, bila orang yang gunakannya, manfaatkannya dengan baik, orang lain kan akan rasa girang gemilang jugak? (salah kata ganda eh?)

okay saya dah mula melalut. but i do hope u get the point. menjadi seorang makcik pun dah penat sampai merapu manjang kat blog ni. inikan pula bila ada anak sendiri ayoooo~

sayugia, *ehem, marilah kita menjadi khemah yang penuh dengan mainan dan sentiasa terbuka untuk semua yang nak main mainan kita!

#bila jadi makcik ni, semua benda dilihat macam kanak-kanak. bila nak jadi syed qutb ni?

.makcik yang mengantuk dan suka bebel.
.harapnye bermanfaat *ketap gigi.
.yang khilaf itu milikku.
1 comment

Popular posts from this blog

Ayuh Menjadi Photon!

bismillah.
Ni sekadar sesi revision untuk exam A2, dan untuk life. Feel free to indulge in my thoughts *err*
Photoelectric Emission
Eksperimen untuk photoelectric emission ni menggunakan apparatus namanya gold-leaf electroscope.

Dalam electroscope ni, ada daun emas [baca: gold-leaf] yang bercas negatif. Disebabkan kedua-dua daun tu negatively-charged, maka ia repel each other. (Nampak tak daun tu macam tertolak sedikit antara satu dengan yang lain?)
Jadi sekarang ni, eksperimen ni berjalan untuk membuang cas-cas negatif dalam electroscope ni. To do so, satu sinaran dari cahaya boleh nampak [baca: visible light] dipancarkan ke bahagian atas plate electroscope ni.

TAPI, cahaya boleh nampak ni, tak mengeluarkan tenaga yang cukup untuk mengeluarkan cas negatif tu. Sekadar mampu buat cas negatif tu menari-nari sekeliling plate tu je (refer to excited electrons) Bergolek ke sana ke mari, tapi tak mampu untuk keluar dari plate tu.

Jadi, kita masih tak capai matlamat untuk pisahkan dan keluar…

Take Me Back.

bismillah.
It's been a while since I've been here. I didn't feel worthy enough to write again. But I promised myself that I won't quit. I browsed through my old facebook notes. And this is a particularly sad one, because I've been in the same circle for years, never learning my lesson.
I am hoping by posting this, I myself am reminded. So, here goes.

"Take Me Back"
28 September 2012 at 00:44

I'm walking into this room again. It's half full, but I am so alone. I can almost hear my heart thumping, as I tried so hard to hide how its beats were playing the notes I don't want people to ever hear.
Fear.
I'm scared to face you again here. The place where solace was so near, I could dream forever. I'm scared, because it has been long. I have been constantly leaving you. Giving excuses to myself, that by leaving I was actually finding myself.
Lie. A big fat lie.
The world has put a big blob of disappointment in my life these past couple of week…